Home / Nyhet / Behövs konceptutveckling?

Behövs konceptutveckling?

shutterstock_392192515

Vad är egentligen konceptutveckling?

Till att börja med – konceptutveckling kan vara precis vad som helst; en affärsidé, produkt, uppfinning, tjänst, eller bara en enkel idé som som skapar behov och bjuder på funktion. Något som tillför, underlättar, berikar tillvaron. Det handlar om att förverkliga en idé en vara eller tjänst och göra den kommersiellt lyckad.

Konceptutveckling är roligt och en smula galet för att det handlar om att bryta konventioner och inte ta sig själv på för stort allvar. Humor och generositet kommer man långt med. Uppskatta andras intelligens, lyssna mer och prata mindre, kittla deras hjärnor – din publik gillar att själv komma på det.

När det kommer till att attrahera människor och vinna deras sympatier krävs mer än siffror. Konceptutveckling handlar om att möta människor där de är och som de är ; irrationella, oroliga, kärleksfulla, generösa, uttråkade, roliga, ledsna, glada, positiva, negativa  –  listan kan göras lång. Därför är grunden och kanske det absolut viktigaste – ett genuint intresse för människor.

Tydligt identitet ger större genomslag på marknaden

Ett genomarbetat koncept är oftast en förutsättning för att kunna utveckla en produkt som tillfredsställer kunder och lyckas väl på marknaden. Med hjälp av koncept ökar förståelsen för produkten, dess användningsområde och ökar möjligheten att komma in i marknaden mer effektivt.

Man kan jämföra konceptuveckling med att kasta boll till varandra. Vi kastar – du fångar eller tvärtom.  Konkret innebär det att vi skriver och formger, utvecklar delkoncept, målgruppsanpassar och produktutvecklar….kort sagt vi jobbar med helheten och har en rejäl verktygslåda.

Gör om – gör rätt 

Satsa på konceptutveckling innan din produkt når marknaden. Anledningen är att det är betydligt mycket billigare att ”göra om och göra rätt” i konceptfasen än i senare skeden av produktutvecklingen. Koncept kan med relativt låga kostnader omarbetas och omprövas vilket innebär färre dyrbara korrigeringar i senare delar av utvecklingsarbetet. Konceptutveckling är en viktig del inom produktutveckling och företagets framgångar.

Hur ser det ut på ditt företag?

 

MARIE NILSSON UTVECKLINGSBYRÅN ÖRESUND

 

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *